24 martie 2021 – Ziua Mondială a Tuberculozei – cu genericul „Ceasul ticăie!”

Astăzi, 24 martie, in cadrul IMSP Spitalul Raional Nisporeni a fost marcată Ziua Mondială a Tuberculozei (TB).

Tema Zilei Mondiale a Tuberculozei 2021 – „Ceasul ticăie” – transmite senzația că lumea nu mai are timp să acționeze în conformitate cu angajamentele luate de liderii globali pentru a pune capăt TBC. Acest lucru este deosebit de critic în contextul pandemiei COVID-19 care a pus în pericol progresul combaterii TBC și asigurarea accesului echitabil la prevenire și îngrijire, în conformitate cu efortul OMS pentru asigurarea Acoperirii Universale de Sănătate.

De Ziua Mondială a TBC, OMS solicită acțiuni pe mai multe fronturi pentru a se asigura că angajamentele luate pentru a pune capăt TBC sunt îndeplinite:

  • Țările sunt îndemnate să pună în aplicare zece recomandări prioritare prezentate în raportul de progres pentru 2020 privind tuberculoza, emis de secretarul general al Organizației Națiunilor Unite și elaborat cu sprijinul OMS. Raportul a subliniat că angajamentele și obiectivele la nivel înalt au galvanizat progresele la nivel global și național în direcția stopării TB, dar sunt necesare investiții și acțiuni urgente și mai ambițioase, în special în contextul pandemiei COVID-19. OMS îndeamnă țările să pună în aplicare cele zece recomandări prioritare din raport pentru a atinge obiectivele convenite până în 2022 și nu numai.
  • Serviciile esențiale de TB ar trebui să fie susținute în timpul pandemiei COVID-19 pentru a se asigura că succesele obținute în lupta împotriva TB nu sunt inversate. Ar trebui luate toate măsurile pentru a asigura continuitatea serviciilor pentru persoanele care au nevoie de tratament preventiv și curativ pentru TBC, inclusiv în caz de urgență, cum ar fi pandemia COVID-19. Furnizarea centrată pe persoane de servicii de prevenire, diagnostic, tratament și îngrijire a TBC, inclusiv prin tehnologii digitale, ar trebui asigurată în tandem cu răspunsul la COVID-19.
  • Abordarea inechităților de sănătate este vitală pentru a asigura sănătatea tuturor. Pandemia COVID-19 a atras atenția asupra disparităților profunde care persistă între și în interiorul țărilor, dintre care unele sunt exacerbate și riscă să se extindă și mai mult. Persoanele cu TBC sunt printre cele mai marginalizate și vulnerabile, care se confruntă cu bariere în accesul la îngrijire. În conformitate cu Ziua Mondială a Sănătății, 7 aprilie 2021, OMS solicită o acțiune globală pentru a aborda inechitățile de sănătate pentru persoanele cu TBC și alte boli.
  • Screeningul sistematic ar trebui extins pentru a ajuta la abordarea tuturor persoanelor pentru a preveni și trata TBC. Se estimează că aproape trei milioane de persoane cu TBC nu sunt diagnosticate sau raportate anual în întreaga lume. O mai bună depistare a tuberculozei, prin intermediul noilor instrumente și abordări, pentru a aborda toate persoanele ar putea contribui la eliminarea acestui decalaj. Screeningul sistematic este esențial pentru a ne asigura că putem detecta TBC în timp util la persoanele care au nevoie de aceasta, identificând în același timp persoanele care ar putea beneficia de tratament preventiv al TBC. OMS lansează pe 22 martie noi ghiduri privind screeningul sistematic al TBC împreună cu un ghid operațional însoțitor.
  • Stoparea TBC necesită o acțiune concertată a tuturor sectoarelor pentru a oferi serviciile potrivite, sprijin pentru a asigura un mediu sigur în locul potrivit, la momentul potrivit. Toată lumea are un rol de jucat în a pune capăt TB – indivizi, comunități, companii, guverne, societăți.

 

Organizația Mondială a Sănătății organizează dezbateri publice virtuale speciale pentru a marca Ziua Mondială a TBC pe 24 martie la ora 13:00. Acest lucru va pune lumina reflectoarelor asupra TBC în criza COVID-19.

Alăturați-vă pentru un eveniment interesant care va avea loc într-un format de dezbateri publice cu difuzoare conectate prin video pe platforma web interactivă a OMS –Forumul de stopare a tuberculozei.

 

Vorbitori cheie vor include directorul general al OMS și alți conducători superiori ai OMS, miniștri ai sănătății și reprezentanți guvernamentali la nivel înalt, șefi de agenții, supraviețuitori ai TBC, societatea civilă și alți parteneri. Dezbaterile vor fi transmise în direct, cu întrebări și răspunsuri de la publicul conectat online.

 

Fapte-cheie:

  • TBC rămâne unul dintre cei mai letali criminali infecțioși din lume. 1,4 milioane de persoane au murit din cauza TBC în 2019 (inclusiv 208 000 de persoane cu HIV). La nivel mondial, TBC este una dintre primele 10 cauze de deces.
  • În 2019, se estimează că 10 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză (TBC) la nivel mondial: 5,6 milioane de bărbați, 3,2 milioane de femei și 1,2 milioane de copii. TBC este prezentă în toate țările și la toate grupele de vârstă.
  • În 2019, 1,2 milioane de copii s-au îmbolnăvit de TBC la nivel global. TBC-ul copiilor și adolescenților este adesea trecută cu vederea de către furnizorii de servicii medicale și poate fi dificil de diagnosticat și tratat.
  • În 2019, cele 30 de țări cu o povară mare a TBC au înregistrat 87% din cazurile noi de TBC. Opt țări reprezintă două treimi din total, India fiind lider, urmată de Indonezia, China, Filipine, Pakistan, Nigeria, Bangladesh și Africa de Sud.
  • TBC multidrogrezistentă (MDR-TBC) rămâne o criză de sănătate publică și o amenințare la adresa sănătății. Un total global de 206 030 de persoane cu TBC rezistentă la mai multe medicamente sau rifampicină (MDR / RR-TB) au fost detectate și notificate în 2019, o creștere de 10% față de 186 883 în 2018.
  • La nivel global, incidența TBC scade cu aproximativ 2% pe an, iar între 2015 și 2019 reducerea cumulată a fost de 9%. Aceasta reprezintă mai puțin de jumătatea de drum până la obiectivul de referință al Strategiei de stopare a tuberculozei prin reducerea acesteia cu 20% între 2015 și 2020.
  • Se estimează că 60 de milioane de vieți au fost salvate prin diagnosticarea și tratamentul TBC între anii 2000 și 2019.
  • Stoparea epidemiei de TBC până în 2030 se numără printre obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD).