7 Aprilie 2021 – Ziua Mondială a Sănătății

In fiecare an in RM Moldova se sarbatoreste  Ziua Mondiala a Sănataţii la 07 aprilie.  Pentru anul 2021 avem genericul ,, Pentru o lume mai echitabilă si mai sănătoasă”.

Lucrătorii medicali sunt indispensabili pentru societate. Acum, mai mult ca niciodată, populația conștientizează rolul și aportul personalului medical pentru siguranța și calitatea vieții. Sănătatea oamenilor se află în mâinile personalului medical, care întotdeauna a fost și este la datorie, iar în ultima perioadă este în prima linie în lupta cu pandemia provocată de COVID-19 pentru a salva vieți, dar și pentru ca mâine să ne putem simți liberi și să trăim sentimentul de bucurie alături de persoanele dragi.

Astăzi, de Ziua Mondială a Sănătății, toate speranțele noastre se îndreaptă către MEDICI, FARMACIȘTI, ASISTENȚI MEDICALI, MOAȘE, FELCERI, LABORANȚI, INFIRMIERI și către tot personalul medical, despre care credem că sunt înzestrați cu capacități extraordinare și puteri supraomenești, cu suflete de îngeri, cu inimi blânde și pline de lumină și speranta.

Inechitățile în sănătate pot fi prevenite!

Cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, OMS solicită tuturor țărilor să întreprindă acțiuni concrete pentru eliminarea inechităților în domeniul sănătății, ca parte a unei campanii globale cu durata de un an pentru a aduce oamenii împreună pentru a construi o lume mai echitabilă și mai sănătoasă.

 1. Să lucrăm împreună. Haideți să lucrăm cot la cot: comunitățile și persoanele afectate pentru a aborda cauzele inechităților, a identifica soluții și a le aborda. Cel mai mare impact poate fi obținut atunci când autoritățile și comunitățile lucrează împreună.
 2. Să colectăm date fiabile. Livrarea și colectarea datelor din sănătate clasificate în funcție de sex, vârstă, venit, educație, dizabilitate, locație geografică și alte caracteristici necesare vor fi deosebit de utile pentru a evalua inechitatea socială și a lupta cu ea.
 3. Să abordăm inechitățile. Cauzele inechităților trebuie abordate, iar investițiile în asistența medicală primară – mărite.
 4. Să acționăm dincolo de hotarele țării. De exemplu, numai atunci când putem proteja, testa și trata întreaga populație de pe Glob putem pune capăt pandemiei COVID-19. Pe lângă asigurarea unei aprovizionări echitabile cu vaccinuri, teste și tratamente, trebuie să consolidăm mecanismele naționale și internaționale și să construim încrederea și participarea comunității la nivel global.

 

Provocări în sănătate pentru anul 2021, anunțate de OMS

Anul 2020 a fost unul devastator pentru domeniul sănătății la nivel Global. Noul coronavirus, necunoscut la început de an omenirii, a ajuns rapid în mai multe regiuni ale lumii și a accentuat toate neregularitățile la nivelul sistemelor de sănătate.

De asemenea, pandemia riscă să compromită toate progresele înregistrate în mai multe domenii, precum sănătatea mamei și a copilului sau bolile infecțioase. Potrivit OrganizațieiMondiale a Sănătății (OMS), în 2021 omenirea își va continua lupta împotriva COVID-19, va fi obligată să corecteze toate neregularitățile depistate și să își unească eforturile pentru a le soluționa pe toate.

 1. Construirea solidarității globale pentru securitate în domeniul medical

OMS își propune să lucreze cu fiecare țară în parte pentru a îmbunătăți pregătirea pentru a face față pandemiei și altor urgențe în sănătate. Însă, mai întâi de toate, este necesar toate țările să își unească forțele, deoarece criza actuală a demonstrat că nimeni nu este în siguranță atât timp cât toți nu sunt în siguranță.

Pentru a face față consecințelor COVID-19, vor fi susținute prioritar zonele mai vulnerabile, precum așezările urbane, țările mici insulare și regiunile de conflict.

Un aspect la fel de important este și informarea corespunzătoare a populației deopotrivă cu partenerii-cheie, pentru a evita infodemiile de falsuri.

 1. Grăbirea accesului la testele, medicamentele și vaccinuri COVID-19

Pentru a pune capăt primei faze acute a pandemiei, OMS își propune să contribuie direct la mărirea accesului populației la teste, medicamente și vaccinuri COVID-19. O provocare actuală este de a obține fondurile esențiale necesare pentru a obține aceste instrumente oriunde sunt necesare.

Scopul OMS pentru 2021 este distribuirea a peste 2 miliarde de doze de vaccin, 245 milioane de seturi de medicamente, testarea a 500 milioane de persoane din țările cu venituri mici și mijlocii, dar și fortificarea sistemelor de sănătate pentru a oferi sprijin acestor persoane.

 1. Promovarea sănătății pentru fiecare

O lecție pe care ne-a oferit-o pandemia actuală este că neglijarea sistemelor de sănătate poate avea consecințe nefaste pentru întreaga populație. În 2021 OMS își propune să acționeze la trei nivele ale Organizației, dar și să colaboreze cu partenerii de pretutindeni pentru a ajuta țările să își întărească sistemele de sănătate și să ofere serviciile necesare populației – aproape de casă și fără a induce sărăcia.

La baza acestei activități vor sta două inițiative importante: lansarea și punerea în aplicare a unui nou program de asistență medicală primară în mai multe țări ale lumii, dar și lansarea compendiului UHC, a instrumentului care va ajuta țările să identifice serviciile esențiale de sănătate de care au nevoie pentru a se asigura că femeile pot naște în siguranță, copiii sunt imunizați, iar populația poate fi testată și tratată de anumite boli.

Pentru a îmbunătăți acest aspect va fi condusă o campanie globală de consolidare a forței medicale de muncă la nivel global în anul 2021.

 1. Eliminarea inegalităților în sănătate

Pandemia COVID-19 a accentuat golurile din sistemele de sănătate a unor țări, iar acestea riscă să se accentueze și mai mult în viitor.

În 2021 OMS își propune să asigure acoperirea universală cu servicii în sănătate a populației în baza datelor existente și a angajamentelor internaționale. De asemenea, se va pune accent pe eliminarea inechităților în furnizarea serviciilor medicale în funcție de sex, venituri, etnie, locuirea în zone rurale îndepărtate sau defavorizate, educație, ocupație sau dizabilități.

Ca parte a campaniei ce durează un an, OMS va iniția de Ziua Mondială a Sănătății, pe 7 aprilie 2021, o acțiune globală pentru a aborda inechitățile în domeniul sănătății.

 1. Asigurarea conducerii globale a științei și a datelor din sănătate

OMS va monitoriza și va evalua ultimele inovații din domeniul științific pe subiectul COVID-19 și mai mult, dar și va identifica oportunitățile necesare de valorificat pentru a îmbunătăți sănătatea globală.

De asemenea, OMS va susține țările în procesul de îmbunătățire a capacităților de stocare a datelor în sistemele informaționale din sănătate.

 1. Revitalizarea eforturilor pentru a combate bolile transmisibile

În ultimii ani OMS alături de partenerii săi a lucrat pentru a reduce îmbolnăvirile prin poliomielită, HIV, tuberculoză, malarie și a evita epidemiile de rujeolă și febră galbenă. Din cauza pandemiei o mare parte din aceste eforturi au fost compromise.

Astfel, în 2021 OMS își propune să își orienteze eforturile pentru a ajuta țările să recepționeze vaccinuri împotriva poliomielitei și a altor boli, imunizarea împotriva cărora a fost stopată din cauza pandemiei actuale.

Ca parte a acestui obiectiv va fi și îmbunătățirea accesului la vaccinul HPV în calitate de parte componentă a campaniei de stopare a cancerului de col uterin lansată în 2020.

De asemenea, vor fi mărite eforturile pentru a stopa epidemia de SIDA, tuberculoză și malarie, dar și pentru a elimina hepatita virală către anul 2030.

 1. Combaterea rezistenței la antibiotice

Eforturile globale pentru a pune capăt bolilor infecțioase vor avea succes doar dacă vor exista medicamente potrivite pentru a le trata. În acest sens OMS se va baza pe rezultatele obținute în urma colaborării cu One Health – Organizație pentru Alimentație și Agricultură și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE), dar și cu alte părți interesate pentru a reduce utilizarea antibioticelor.

Grupul Global de Conducere pentru Rezistența la Antimicrobiene, format recent, care include șefi ai industriei, precum și lideri politici, se va întâlni pentru prima dată în ianuarie pentru a discuta modalitățile de accelerare a impulsului asupra acestei probleme critice.

În același timp OMS va îmbunătăți în continuare monitorizarea globală și va continua sprijinul acordat planurilor de acțiune, asigurându-se că rezistența antimicrobiană este luată în considerare în procesul de consolidare a sistemelor de sănătate și în planurile de pregătire pentru situațiile de urgență.

 1. Prevenirea și tratarea patologiilor non-transmisibile, dar și a bolilor mintale

Ultimele rapoarte ale OMS au concluzionat că bolile non-transmisibile (ne infecțioase) sunt responsabile de 7 din top-10 cauze de deces din 2019.

În 2020 am văzut cu toții cât de vulnerabili față de noul coronavirus sunt pacienții care suferă de boli non-transmisibile și cât de importante sunt programele eficiente de screening și tratament ale cancerului, diabetului și a bolilor de inimă și că este crucial pacienții să aibă acces la ele.

Acesta va fi unul dintre obiectivele majore ale anului 2021, alături de un program global pentru diabet, dar și a campaniei de ajutor a 100 de milioane de persoane să se lepede de fumat.

De asemenea, în 2020 a fost vizibil impactul blocajelor și a crizei economice asupră sănătății mintale a populației din întreaga lume. Iată de ce în 2021 OMS va susține eforturile de extindere a serviciilor pentru îmbunătățirea sănătății mintale la nivel comunitar, dar și în zonele afectate de conflicte și dezastre.

 1. „Reconstruirea” lumii

Pandemia COVID-19 este o nouă oportunitate pentru a construi o lume mai bună, mai verde și mai sănătoasă.

 1. Acțiunea prin solidaritate

Unul din punctele cheie menționat în nenumărate rânduri de OMS în lupta împotriva COVID-19 este demonstrarea solidarității – între națiuni, instituții, comunități și indivizi.

În 2021 acest îndemn va deveni prioritar prin colaborarea cu statele membre, dar și extinderea colaborării cu grupurile tinere, întărirea și extinderea parteneriatelor cu societatea civilă și sectorul privat, dar și cu Fundația OMS recent creată.