Atentie! Se intensifică măsurile „Cu privire la situatia epidemiologică prin infectia Coronavirus de tip nou și măsurile de profilaxie”

În legătură cu situația epidemiologică prin infecția COVID-19, IMSP Spitalul Raional Nisporeni sistează temporar consultațiile PROFILACTICE in sectia Consultativa a copiilor, gravidelor și a pacienților cu maladii cronice.
În caz de febră, tuse, dificultăți de respirație, contactați telefonic medicul de familie sau apelați la Serviciul Național Unic pentru apelurile de urgenta 112.
Evitati pe cit este posibil locurile aglomerate si respectati distanta sociala de cel putin 1 m, spalati-va pe maini cit mai des!!
Aveti grijă de sănătatea Dvs și a celor din jur!

Pentru a preveni răspândirea infecției prin Coronavirus de tip nou, persoanele care revin din zonele cu izbucniri în focare de COVID-19, trebuie să respecte următoarele reguli!

  • Persoanele care nu prezintă simptome asociate cu infecția Coronavirus de tip nou, revenite din regiunile cu izbucniri în focare de COVID-19, sau care au avut contact cu o persoană bolnavă de COVID-19, trebuie să se autoizoleze la domiciliu și să contacteze imediat la medicul de familie, pentru a fi examinate și plasate sub supraveghere la domiciliu pentru 14 zile. La necesitate, medicul de familie va elibera certificatul medical pentru a fi prezentat la locul de muncă, sau la studii. Persoanele se vor supune zilnic termometriei  și evaluării la simptomele unei infecții respiratorii acute.

 Persoanele cu simptome ale infecției respiratorii acute, revenite din regiunile cu izbucniri în focare de Coronavirus de tip nou, sau care au fost în contact cu o persoană bolnavă de COVID-19, sunt apreciate ca ,,persoane suspecte la infecția COVID-19” și

 –        Sunt izolate de celelalte persoane;

–        Este solicitat serviciul 112 pentru transportarea acestora în cadrul instituției specializate spitalicești;

–        Este prelevată proba pentru COVID-19;

–        Sunt izolate în condițiile spitalului specializat pînă la precizarea diagnosticului.

  Toate persoanele care revin din regiunile cu izbucniri în focare de Coronavirus de tip nou,  trebuie să completeze, la zona de trecere a frontierei, fișele epidemiologice, cu indicarea corectă a datelor personale și a regiunii geografice din care revin. Fișele se transmit către echipele medicilor de familie din teritoriu pentru asigurarea supravegherii la domiciliu a persoanelor, timp de 14 zile.