Istoric

 Istoricul instituției Medico – Sanitare Publice 

 SPITALULUI RAIONAL NISPORENI

Spitalul Raional Nisporeni și-a început activitatea ca unitate spitalicească în anul 1946 fiind amplasat în clădire acomodată ce-și  desfășura activitatea pe 35 paturi.

În anul 1959 a fost construită clădirea – tip a staționarului desfășurat pe 50 paturi, policlinica cu 80 vizite zilnic, blocul pentru boli infecțioase cu 20 paturi, blocurile serviciilor auxiliare (spălătorie, garaj).

Din anul 1967 policlinica a fost transferată în altă clădire, iar staționarul și-a lărgit profilul de activitate majorând numărul de paturi până la 120.

În anul 1973 a fost construit blocul pentru secția obstetrică – ginecologie și ginecologie cu 50 paturi, iar în anul 1979 secția de obstetrică – ginecologie a fost transferată în clădirea tip, blocul vechi fiind utilizat pentru lărgirea paturilor terapeutice până la 70 paturi. Ca rezultat din anul 1979 spitalul Nisporeni activa pe 220 paturi.

În anul 1982 a fost dat în exploatare blocul tip chirurgical cu 200 paturi și serviciile auxiliare (cazangerie, spălătorie garaj). S-a majorat numărul de paturi ajungînd la 450.

În anul 1989 a fost construit laboratorul, farmacia, secția de diagnostică funcțională, secția de transfuzie a sîngelui.

Pe parcursul ultimilor ani Spitalul Raional Nisporeni  cu consimțământul autorităților publice locale a întreprins un șir de măsuri organizatorice, care au avut ca scop optimizarea cheltuielilor în sistemul de sănătate, sporirea accesibilității populației la servicii medicale primare, ridicarea calității lor, reducerea cheltuielilor neargumentate, folosirea rațională a patului. Astfel s-a redus numărul de paturi de la 450 la 250 în anul 1999, iar din anul 2000 activăm pe 200 paturi, 5 profiluri:  terapie, chirurgie, obstetrică și ginecologie, infecții pentru maturi și copii, pediatrie somatică cu toate serviciile auxiliare. Din 2016 spitalul activeaza pe 162 paturi. Din anul 2003 IMSP SR Nisporeni activează în baza statutului , fiind instituție bazată pe autogestiune și non- profit.

Astăzi Instituția Medico – Sanitară Publică Spitalul Raional Nisporeni îşi desfășoară activitatea având ca scop  asigurarea accesului echitabil si nediscriminatoriu la un pachet de servicii medicale  pentru întreaga populație a raionului. Calitatea serviciilor medicale este un principiu din ce în ce mai important în domeniul sănătății, deoarece crește gradul de informare al pacienților, concomitent cu progresele tehnologice si terapeutice. Calitatea serviciilor medicale are numeroase dimensiuni, dintre care cele mai importante sunt reprezentate de eficacitate, eficienţa, continuitatea îngrijirilor, siguranţa pacientului, competenţa echipei medicale, satisfacţia pacientului, dar si a personalului medical.

În acest context putem menţiona faptul că asigurarea calităţii serviciilor medicale acordate populaţiei raionului Nisporeni se axează pe gestionarea şi perpetuarea resurselor umane, resurselor materiale şi resurselor financiare. Resursele umane sunt cele mai importante componente în furnizarea de îngrijiri de sănătate. Planificarea resurselor umane, şi în special a medicilor constituie o prioritate în domeniul politicilor din serviciul medical raional.

Organizarea raţională a muncii impune respectarea unor reguli fundamentale referitor la folosirea în procesul de lucru a condiţiilor optime de activitate dintre care asigurarea unui mediu optim pentru desfăşurarea în bune condiţii a actului medical, utilizarea tehnologiilor adecvate,  şi dotarea cu utilaj medical performant.