Salvează vieți! Donează plasmă sanguină dacă te-ai tratat de COVID-19

IMSP Spitalul Raional Nisporeni îndeamnă persoanele care s-au recuperat complet de COVID-19, să ajute pacienții în stare gravă, care se luptă cu această infecție, prin donarea plasmei, care conține anticorpi împotriva virusului. O singură prelevare de plasmă ajută concomitent trei pacienți bolnavi de COVID-19.
Persoane care doresc să doneze plasmă trebuie să întrunească următoarele condiții obligatorii specifice, cum ar fi:
– Persoanele trebuie să fie de gen masculin
– Dovada că a suportat infecția COVID-19 – test pozitiv (prezent virus COVID-19) la debutul bolii, însănătoșire completă și test negativ (lipsă virus COVID-19) la finele tratamentului;
– Lipsa altor boli cronice (diabet zaharat, boli cardiovasculare și pulmonare, boli a ficatului și rinichilor)O persoană tratată de COVID-19 poate dona plasmă după 14 zile din momentul dispariției ultimului simptom al bolii sau însănătoșirea completă. Potrivit criteriilor stabilite prin protocolul național de tratament, starea de însănătoșire completă se reconfirmă cel puțin printr- un test negativ la COVID-19.Persoanele tratate care decid să se solidarizeze în continuare în lupta cu COVID-19, la externare, pot consemna un acord pentru ulterioara recrutare de către IMSP SR Nisporeni. Toate acordurile se transmit săptămânal la CNTS, iar după două săptămâni de la externare, acestea sunt contactate și recrutate pentru donare.MSMPS informează că, până la data de 16 iunie curent, au donat plasmă convalescentă în total 160 persoane, colectându-se 160 unități de plasmă, ceea ce a permis prepararea a 480 doze de plasmă convalescentă.

Pentru detalii privind donarea plasmei sanguine, apelați la numarul de telefon:026426505  (Sectia Transfuzia Singelui)