Interviu cu directorul spitalului, Lidia Crăciun, despre realizările anului 2018 și perspectivele pentru 2019.

Lidia Crăciun, director IMSP SR Nisporeni

Dna director, cum a fost anul 2018 pentru spitalul Nisporeni?

 Anul 2018 a fost un an în care am muncit mult, dar în care am reușit să realizăm multe obiective propuse. Am continuat implementarea proiectelor de modernizare a spitalului și transformarea acestuia într-o instituție atractivă pentru pacienții noștri.

Cum reușiți să țineți sub control situația financiară în condițiile în care sunteți într-un proces continuu de modernizare a instituției?

Instituția este finanțată din două surse principale, CNAM (Compania Naţională de Asigurări în Medicină), și sursele proprii rezultate din acordarea serviciilor medicale neasigurate. Veniturile spitalului depind de gama de servicii medicale prestate și de profesionalismul medicilor. Acești doi factori determină pacienții dacă vor mai apela la serviciile din instituția noastră. Prin urmare, mereu ținem cont de nevoile și satisfacția pacienților.

Alte surse de finanțare sunt din atragerea proiectelor investiționale care contribuie în mare măsură la crearea condițiilor, dotarea cu utilaj performant, și indirect, la atragerea tinerilor specialiști în sistem.

Care sunt cele mai importante proiecte pe care ați reușit să le implementați în anul 2018?

Proiectul ”Eficiență energetică a blocului principal al spitalului”  este unul din realizările anului 2018. Datorită acestuia am optimizat cheltuielile pentru agentul termic, am creat condiții confortabile pentru pacienți și colaboratori,  și am îmbunătățit imaginea spitalului. La moment suntem la etapa de finalizare a proiectului. De asemenea, am implementat alte două proiecte de dotare cu utilaj medical. Este vorba despre ” Dotarea serviciului oftalmologic ”, valoarea proiectului fiind aproximativ de 150 mii lei și ”Dotarea cu utilaj performant a UPU” (Unitatea de Primire Urgențe ) care a costat 1 mil lei. 

Cîte servicii medicale noi ați reușit să creați și care sunt ele?

Datorită dotării cu utilaj a laboratorului spitalicesc, am început să efectuăm un șir de investigații de laborator care anterior nu se făceau în instituția noastră. De asemenea, am început investigarea ultrasonografică a cordului, investigarea prin monitorizarea Holter a pacienților cu dereglări de ritm a cordului și cu tensiune arterială, investigarea expres a pacienților în infarctul miocardic.

Un alt serviciu pe care am reușit să-l dezvoltăm este cel de reabilitare și kinetoterapie care au un mare succes.

Care este situația la capitolul specialiști?

În ultimii trei ani în spital au fost angajați 14 medici, dintre care 10 sunt tineri specialiști. Mai avem nevoie de medic neurolog, medic cardiolog și medici în UPU.

La capitolul asistenți medicali, spitalul este asigurat integral cu personal, în ultimii trei ani fiind angajați în jur de 45 asistenți medicali.

Un suport deosebit spitalului  îl acordă  și Consiliul raional Nisporeni. Este de remarcat contribuția lor la crearea condițiilor bune de activitate a tinerilor specialiști și  alocarea de locuințe sociale pentru 11 tineri angajați  din instituția noastră.

Ce proiecte urmează să implementați în acest an?

Cu satisfacție afirm că, de curînd, am fost desemnați cîștigătorii  proiectului ”Utilarea unei noi săli de operație în cadrul blocului operator a spitalului”. În cadrul proiectului vom procura  utilaj performant. Acesta este  finanțat din Fondul de dezvoltare a prestatorilor de servicii medicale CNAM. Valoarea investiției este de 1,7 mln lei.

Un alt proiect pe care îl vom implement este ”Asigurarea autonomiei energetice a IMSP SR Nisporeni”, prin procurarea și instalarea unui generator electric ce va oferi siguranță energetică. Acest proiect este finanțat de către Consiliul raional.

Totodată continuam  implementarea proiectului de modernizarea a blocului principal. Ne propunem  reparația capitală și crearea de condiții bune în UPU. De asemenea ne dorim să inițiem lucrările la sistemul de ventilare a blocului.

O altă prioritate pentru 2019 este dotarea cu transport a  UPU. Suntem la etapa de identificarea a sursei de finanțare. Tot în acest an planificăm amenajarea teritoriului spitalului și crearea unui climat ecologic pentru pacienții noștri.

Vom depune și în acest an multă străduință să implementăm cît mai multe proiecte astfel încît să fortificăm calitatea actului medical și satisfacția pacienților din instituția noastră.